1 Ağustos 2017 Salı

* Nafile hacca gitmek

2 Ağustos 2017, Çarşamba

 

 

Nafile hacca gitmek

 

 

 

Sual: Nafile hac veya ömrede şartlara tam riayet edilemezse sevab mı olur günah mı olur? Zekât vermek zamanı, hac zamanına rastlarsa ne yapmalıdır?

Cevap: (Nafile ibadet) demek, farz veya sünnet olmayıp da, kendi arzusu ile yapılan ibadet demektir. Nafile ibadetin sevabı, farz ibadetin sevabı yanında, bir derya yanındaki bir damla su kadar azdır. İslâm âlimleri, Mekke'ye uzak memleketlerde olanların tekrar hacca gitmelerine izin vermemişlerdir. Abdüllah Dehlevî "kuddise sirruh" altmışüçüncü mektupta buyuruyor ki, (Hac yolunda, ekseriya, ibadetler tam yapılamaz. Bunun için, imâm-ı Rabbânî "rahmetullahi aleyh", 123 ve 124. cü mektuplarında, ömreye ve nafile hacca gitmekten razı olmadığını bildirdi.) Bir farzın yapılmasına, kadınların örtünmelerine mâni olan nafile hac, haram olur. Böyle nafile hacca gitmek, sevab değil, günah olur. Ömreye gitmek de böyledir.

Zekâtı, nisaba mâlik olduktan bir hicrî sene sonra, vermek farz olur. Zekât vermek farz olduğu bu zaman, herkes için başkadır. Bu zaman hac zamanından evvel ise, mâlın, paranın hepsi için zekât verilip, geri kalan para ile hacca gidilir. Zekât vermek zamanı, hac zamanına rastlarsa, önce hacca gidilir. Hacdan sonra, elde kalan paranın zekâtı verilir. (İslâm Âhlâkı s. 308)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder