31 Mayıs 2016 Salı

* Dünyanın bir yerinde hilal görülünce

02 Haziran 2016, Perşembe

Dünyanın bir yerinde hilal görülünce

 

 

Sual: Bir yerde hilal görülünce bütün dünyada oruca başlamak mı gerekir? Kutuplara giden ve esir olanların da oruç tutmaları gerekir mi?

Cevap: Şabanın otuzuncu gecesi, bir şehirde hilal görülünce, bütün dünyada oruca başlamak lâzım olur. Gündüz görülen hilal gelecek gecenin hilalidir.

Kutuplara ve Aya giden Müslümanın da, seferî olmağa niyet etmedi ise, bu ayda gündüzleri oruç tutması lâzımdır. Yirmidört saatten daha uzun günlerde, oruca saat ile başlar ve saat ile bozar. Gündüzü böyle uzun olmayan bir şehirdeki Müslümanların zamanına uyar. Eğer oruç tutmazsa, gündüzleri uzun olmayan yere gelince kaza eder].

(Bahr)de, 283. cü sahifede diyor ki, (Kâfir memleketinde bulunan esir, Ramazan ayının zamanını bilemez ise, araştırıp zan ettiği zamanda bir ay oruç tutar. Sonra, zamanını öğrenince, zamanından önce tutmuş ise, hepsini kaza eder. Zamanından sonra tutmuş ve fecirden evvel niyet etmiş ise, caiz olup, hepsi kaza yerine geçer. Fıtır (Ramazan) bayramının birinci gününe rastlamış ise, bir günü kaza eder). (Tam İlmihâl s. 315)

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder