28 Mart 2016 Pazartesi

* Bir kimseye kâfir demek

30 Mart 2016, Çarşamba

Bir kimseye kâfir demek

 

 

Sual: Bir sözüne bakarak bir kimseye kâfir denebilir mi? Sözünde birçok küfür alâmetleri ile bir iman alâmeti bulunan ve küfrü tercih ettiği anlaşılan kimseye yine hüsnü zan edilir mi?

Cevap: Bir kimsenin maksadı bilinmeden, yalnız sözüne bakarak, ona kâfir denilemez. Bir Müslümanın, bir sözünün, yetmiş manası, küfrünü, bir manası ise, imanını gösterse, o kimseye kâfir denilmez. Hadîs-i şerifte, (Küfrü açık bilinmeyen kimseye kâfir diyen, kâfir olur) buyuruldu. (Tam İlmihal s. 771)

Müslüman olduğunu söyleyen, (Kelime-i şehadet) okuyan kimseye, şüphe ile küfür damgası basılamaz. İbni Âbidîn, üçüncü ciltte, mürtedleri anlatırken diyor ki, (Hülâsa) ve başka kitaplarda, (Müslüman olduğunu söyleyen bir kimsenin bir işinde veya sözünde birçok küfür alâmetleri ile bir iman alâmeti veya küfür olması şüpheli olan bir alâmet bulunsa, buna kâfir dememelidir. Çünkü Müslümana iyi zan olunur). (Bezzâziyye) fetvasında şunu da ekliyor ki, (Küfür alâmetini dilediği açıkça anlaşılınca, kâfir olur. Tevil etmemiz fayda vermez). (Hak Sözün Vesikaları s. 255)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder