30 Eylül 2018 Pazar

* Kılınmamış namazların kazası ve tevbesi

2 Ekim 2018, Salı

 

Kılınmamış namazların kazası ve tevbesi

 

 

 

 

Sual: Allahü teâlânın emirlerine uyulmadığı zaman bereket ve rızıklar azalır mı? Senelerce kılınmamış namazların kazası ve tevbesi nasıl yapılır?

Cevap: Senelerce kılınmamış namazları kaza etmek, imkansız gibi olmuştur. İnsanlar, İslâmiyeti terk ettikleri için, yani Allahü teâlânın emirlerine ve yasaklarına uymadıkları için ve İslâm dininin gösterdiği rahat ve huzur yolundan ayrıldıkları için, dünyada bereket kalmadı. Rızklar azaldı. Tâhâ sûresinde yüzyirmidördüncü âyet-i kerimesinde mealen, (Beni unutursanız rızklarınızı kısarım) buyuruldu. Bunun için, iman rızkı, sıhhat rızkı, gıda rızkı, insanlık ve merhamet rızkı ve daha nice rızklar azaldı. (Hâşâ, zulüm etmez kuluna hüdâsı, herkesin çektiği kendi cezası) sözü Nahl sûresinin otuzüçüncü âyetinden alınmıştır. Bugünkü küfür karanlıkları ve Allahü teâlâyı, Peygamberi "sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem", İslâmiyeti unutmanın bereketsizlikleri ve sıkıntıları içinde, insan gece gündüz, kadınlı erkekli çalışıp, bir ailenin nafakasını, rahat yaşamasını temin edemez hâle gelmiştir. Allahü teâlâya inanmadıkça, Onun bildirdiği İslâm dinine uymadıkça, Onun Peygamberinin güzel ahlâkı ile bezenilmedikçe, beş vakit namazı vaktinde kılmadıkça, dalâlet, felâket akıntısını durdurmak imkânsızdır.

Namazların kazalarını ödeyebilmek için, her gün, sabah namazından başka, dört vakit namazın sünnetlerini kılarken, ilk kazaya kalmış namazı kaza etmeği de niyet etmelidir. Böylece her gün, bir günlük namaz kazası ödenmiş olur. Hem de, sünnet kılınmış olur. Kazaların bu niyet ile nasıl kılınacağı ve kılınması lâzım olduğu, (Se'âdet-i Ebediyye) kitabında uzun bildirilmiştir. Günahlara bir kere tevbe etmekle, bunların hepsinin af olacağı bildirilmiştir. Namaz tevbesinin sahih olması için, terk edilmiş olan her namazın kaza edilmeleri lâzımdır. Kazalarını kılarak, tevbe etmeğe başlayan, ömür boyunca, yani kazaları bitirinceye kadar, kazalarını kılmağa niyet etmiş demektir. Allahü teâlâ bu meyyitin, bu niyetine göre, bütün kazalarını affetmektedir. Bunun gibi, istiğfar okumağa devam edenin bütün günahları ve kâfirler imana gelince, bütün geçmiş günahları af olacak ve iman etmeyenlere, Cehennemde ebedî azab yapılacaktır. (İslâm Ahlâkı s. 119)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder