7 Eylül 2018 Cuma

* Farz kılan nafile kılana imam olur

9 Eylül 2018, Pazar

 

Farz kılan nafile kılana imam olur

 

 

 

 

Sual: Farz kılan nafile kılana imam olabilir mi? İmama uyan namazını nasıl kılar, yalnız kılmaktan farklı olan hususlar nelerdir?

Cevap: İmama uymanın doğru olması için, gerekli olan şartlardan bir kısmı şöyledir:

Meste veya sargıya mesh eden, bu uzuvları yıkayana, farz kılan nafile kılana imam olur. Bütün sünnetlerin ve teravihin de hep böyle olduğu, İbni Âbidînde yazılıdır. Dört rekat sünnet kılarken, farz kılan imama uyan, namazı farz gibi kılar. Üçüncü ve dördüncü rekatlerde zamm-ı sûre okuması vacib iken, şimdi nafile olur. Nafile namaz kılan, nafile namaz kılana imam olur.

Farzı cemaat ile kılacak kimse, niyet ederken, (uydum hazır olan imama) diyerek de kalbinden geçirmesi lâzımdır. İmamla birlikte, yalnız kılar gibi kılınır. Ancak, ayakta iken, imam içinden okusa da, yüksek sesle okusa da, o hiçbir şey okumaz. Yalnız, birinci rekatte (Sübhaneke) okur. İmamın arkasında Fatiha okumak, Hanefide tahrimen mekruhtur. Şafiide farzdır. Malikide, imam yüksek sesle okurken, tahrimen mekruh, sessiz okurken müstehabdır. İmam, yüksek sesle Fatihayı bitirince, o yavaşça (Amin) der. Bunu yüksek sesle söylememelidir. Rüküdan kalkarken, imam (Semi' Allahü limen hamideh) deyince, o yalnız (Rabbenâ lekel-hamd) der. Sonra eğilirken (Allahü ekber) diyerek, imamla birlikte secdeye yatar. Rüküda, secdelerde ve otururken, yalnız kılar gibi okur. (Tam İlmihal s. 253)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder